W żółtku znajdziemy witaminy w zasadzie wszystkie za wyjątkiem witaminy C. Luteinę, która dba o wzrok. Lecytynę, która usprawnia układ nerwowy i mózg. Kwasy tłuszczowe nasycone, nie nasycone oraz kwasy omega 3 i 6. Bardzo cenna w żółtku jest biotyna (witamina H od niem. Haut - skóra), jedna z witamin grupy B. Powoduje ona prawidłową absorpcję węglowodanów, tłuszczów i protein, wspomaga wzrost komórek, przyswajanie kwasów tłuszczowych. Wspomaga wchłanianie pozostałych witamin z grupy B. Największa zaleta biotyny to wspomaganie wzrostu włosów, pazurów, skóry.
Żółtko zawiera także cholesterol a jego wpływ na organizm jest bardzo kontrowersyjny i nie będę się w to zagłębiać. Żółtko najlepiej podawać na surowo.
W białku znajdziemy bardzo dużo dobrego białka zwierzęcego 60% białka w jajku znajduje się w białku. Białko to jest bardzo bogate w aminokwasy a szczególnie w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie wytwarza i muszą one być pobierane z pokarmem. (najbardziej znane to lizyna, metionina, cysteina, arginina) Jajko kurze zawiera najwięcej białka 43g w 100g i jest ono przyswajalne w 94%.
W białku jest także awidyna i to jest substancja, która jest uznawana za całe zło w surowym białku. Stanowi ona 0,05% zawartości białek w białku jaja kurzego, traktowana jest jako substancja anty odżywcza. Wielu dietetyków nie zaleca stosowania diety bogatej w surowe białko jaj, gdyż zawarta w nim awidyna łączy się w jelicie z biotyną i przeciwdziała jej wchłanianiu.
Wiązanie biotyny przez awidynę powoduje całkowite zahamowanie wchłaniania tej witaminy przez organizm. Niedobory witaminy H prowadzą do takich zmian chorobowych jak: zapalenie skóry i języka (zanik brodawek), łojotok, wypadanie włosów, niedokrwistość, podwyższenie poziomu cholesterolu, depresja, apatia, senność, bóle mięśni, nadwrażliwość czuciowa, utrata łaknienia i ogólne osłabienie. Przy przedłużającej się awitaminozie biotynowej skóra przybiera szarobiałą barwę i zaczyna się łuszczyć
Ale...
1. Awidyna aktywnie wiąże biotynę tylko wtedy, gdy występuje w surowym jaju, natomiast jej zdolność do wiązania biotyny zanika po ugotowaniu jaja, a nawet już w 85°C.
2. Kompleks awidyny z biotyną występuje w szerokim zakresie pH (2÷10,5), natomiast w bardzo kwaśnym i w silnie alkalicznym środowisku następuje denaturacja awidyny*
pH kwasów żołądkowych zdrowego kota waha się między 1-2 czyli jego odczyn jest bardzo kwaśny i w momencie gdy surowe białko trafi do żołądka kota to przestrzenna struktura białka jest nieodwracalnie rozerwana czyli działa tak samo jakbyśmy jajko (białko) ugotowali. Niestety gotowanie jajka pozbawia go aż 40% substancji odżywczych.
Jeśli chcemy podawać kotu całe surowe jajko to nie należy robić z niego kogla mogla. Najlepiej podać najpierw białko potem żółtko.
Trzecią częścią jajka jest skorupka. Skorupka to 10% masy jajka i jest bogata w składniki mineralne.
W skorupce występuje 25 minerałów, głównie sole wapnia, ale również selen, miedź, cynk, molibden, siarka i krzem.Wapń i stront występujący w skorupce wzmacnia kości. Wapń wpływa także na specjalne proteiny mitochondrialne UCP-2, które przyspieszają metabolizm. Skorupka z jednego jajka (po zmieleniu około 1 łyżeczka) dostarcza około 800-1000 mg jonów wapnia. Zawiera bardzo mało fosforu co ma wpływ na zrównoważenie diety kota gdy karmimy go dietą BARF. Skorupka to bardzo cenny dodatek żywieniowy. Skorupki podajemy po ugotowaniu jajka, oddzieleniu błon, wysuszeniu i zmieleniu. Nie mają one żadnego smaku więc kot nie powinien mieć problemu ze zjedzeniem.
Starałam się przybliżyć Wam dobro tkwiące w jajku. Jeśli chcemy aby nasz kot miał piękną i bujną sierść, dobry wzrok jajko nam w tym pomoże.
Jeśli nie decydujemy się na naturalne karmienie naszego kota tylko podajemy mu gotowe karmy to warto wiedzieć, że wiele karm suchych zawiera w składzie jajka lub tańsze i mniej wartościowe produkt z jajek (należy uważnie czytać skład karmy w oryginalnym języku) Słowo Egg oznacza całe jajko. Słowo Egg Produkt, Dried Egg Product, albo Dehydrated Egg Product oznacza to co pozostało z jajek rozbitych, uszkodzonych i jest to tani surowiec zastępujący jajka (nie mniej nadal cenny).
Przykładowe karmy zawierające jajka:
Essential Cat suszone jajka
Canagan Chicken 4% suszone jajka
Applaws Chicken 3% suszone jajka
Pronature Holistic Duck al'a Orange suszony produkt z jajka (polskie błędne tłumaczenie, suszone jajka)
Starałam się przybliżyć Wam dobro tkwiące w jajku. Jeśli chcemy aby nasz kot miał piękną i bujną sierść, dobry wzrok jajko nam w tym pomoże.
Jeśli nie decydujemy się na naturalne karmienie naszego kota tylko podajemy mu gotowe karmy to warto wiedzieć, że wiele karm suchych zawiera w składzie jajka lub tańsze i mniej wartościowe produkt z jajek (należy uważnie czytać skład karmy w oryginalnym języku) Słowo Egg oznacza całe jajko. Słowo Egg Produkt, Dried Egg Product, albo Dehydrated Egg Product oznacza to co pozostało z jajek rozbitych, uszkodzonych i jest to tani surowiec zastępujący jajka (nie mniej nadal cenny).
Przykładowe karmy zawierające jajka:
Essential Cat suszone jajka
Canagan Chicken 4% suszone jajka
Applaws Chicken 3% suszone jajka
Pronature Holistic Duck al'a Orange suszony produkt z jajka (polskie błędne tłumaczenie, suszone jajka)
*Sikorski Z. E. 1996. Charakterystyka białek - głównych surowców żywnościowych. W: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. Red. Z. E. Sikorski. Wyd. 2. Warszawa, WNT.
1 komentarz:
Tak mi się właśnie wydawało, że może. Nie znałabym takich argumentów, jak zostały podane w artykule, ale znam wartość odżywczą jajka. Dzięki za tyle szczegółów.
Prześlij komentarz