Jeśli chodzi o mięso to na rynku mamy do wyboru mięso surowe, którym możemy karmić naszego kota stosując dietę BARF (należy pamiętać, że dieta BARF nie polega na podawaniu tylko surowego mięsa) lub gotowe karmy zawierające w składzie mięso. Bardzo ważnym składnikiem kociej diety jest tauryna. Jest to aminokwas i jest odpowiedzialny za:
- rozwój centralnego układu nerwowego
- odporność immunologiczną (brak tauryny prowadzi do leukopenii)
- rozmnażanie (brak jest odpowiedzialny za poronienia i deformacja płodu)
- przyswajanie tłuszczy
- zdrowe serce (brak prowadzi do dysfunkcji mięśnia sercowego)
- zdrowy wzrok (brak prowadzi do ślepoty)
Najwięcej tauryny można znaleźć w nerkach, wątrobie, przysadce mózgowej, nadnerczach oraz grasicy, jednak największe jej stężenie znajduje się w mózgu, sercu, białych krwinkach, mięśniach oraz w siatkówce. Najwięcej jest jej w mięsie indyczym 200mg/100g, a najmniej w mięsie kurzych brojlerów.
Produkt | Zawartość tauryny w mg/100 g suchej masy produktu | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tuszka mysia | 700 | |||||||||||||||||
Tuńczyk z puszki | 250 | |||||||||||||||||
Mięso wołowe surowe | 120 | |||||||||||||||||
Mięso jagnięce surowe | 160 | |||||||||||||||||
Mięso wieprzowe surowe | 160 | |||||||||||||||||
Mięso drobiowe surowe | 110 | |||||||||||||||||
Dorsz surowy | 100 |
Bardzo dużo tauryny znajduje się w bezkręgowcach morskich 300-800 mg/100g. W mleku kocicy jest 36mg/100g. Wątroba drobiowa 110mg/100g.
Gotowe karmy są suplementowane tauryną bo przetwarzanie mięsa w wysokich temperaturach powoduje spore jej straty. Według AAFCO minimalna norma w karmach gotowych to 0,2% tauryny na kilogram produktu.
A co to jest mięso? Mięso to uznawane za zdatne do spożycia mięśnie szkieletowe oraz inne tkanki
(łączna, kostna, tłuszczowa) i narządy wewnętrzne (np. wątroba, żołądek, nerki, serce,
mózg etc.) zwierząt. Dzielimy je na mięso czerwone i białe oraz ryby.
Mięso czerwone. (wołowina, kaczka, królik, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna)
Mięso czerwone dostarcza kotu, przede wszystkim, dobrze przyswajalnego i
pełnowartościowego, tj. zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne,
białka (białko stanowi średnio 76% suchej masy mięsa).
Poza tym, czerwone mięso jest bogatym źródłem cynku, żelaza, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12) Czerwone mięso jest bardziej tłuste i kaloryczne.
Białe mięso. (kurczak, indyk, przepiórka)
Białe mięso, tak jak i czerwone, dostarcza pełnowartościowego białka oraz witamin z
grupy B, ale jest zdecydowanie mniej tłuste. Niestety mniejsza jest w nim również zawartość żelaza.
Najmniej wartościowym mięsem jak już wcześniej wspominałam jest mięso z kurczaków sztucznie hodowanych. Zawiera w sobie dużą ilość antybiotyków i hormonów wzrostu. Podobnie mięso indyków. Indyk hodowany do sprzedaży także jest tuczony sztucznie. Z ptactwa najlepsza jest tak zwana dziczyzna wiejska (ptactwo z wolnego wybiegu) lub leśna.Tusze takich zwierząt są mniejsze od hodowlanych ale ich walory smakowe i odżywcze są znacznie większe.
Wartości odżywcze różnych mięs:
Kurczak z wolnego chowu
Wartości odżywcze tuszki kurczaka (100g)
Wartość energetyczna 202 kcal
Woda 66.4 g
Białko ogółem 18.5 g
Białko zwierzęce 18.5 g
Cholesterol 81 mg
Sód 66 mg
Potas 307 mg
Wapń 11 mg
Fosfor 162 mg
Magnez 19 mg
Żelazo 1.6 mg
Cynk 1.39 mg
Miedź 0.06 mg
Mangan 0.03 mg
witamina A 9 µg
retinol 9 µg
witamina E 0.66 mg
witamina B1 0.083 mg
witamina B2 0.159 mg
Niacyna 5.16 mg
witamina B6 0.47 mg
Kaczka
Wartość odżywcza tuszki kaczki (100g)
Tłuszcz - 18 - 40 g (w zależności jaka część tuszki)
Białko - 13,5g
Sód 74mg
Potas 271mg
Wapń 11mg
Fosfor 203mg
Magnez 19mg
Żelazo 2.4mg
Cynk 1.9mg
Miedź 0.3mg
Królik
Wartość odżywcza tuszki królika (100g)
Wartość energetyczna 114 kcal
Woda 74.5 g
Popiół 1.1 g
Białko 21.8 g
Tłuszcz 2.3 g
Sód 50mg
Potas 378mg
Wapń 12mg
Fosfor 226mg
Magnez 29mg
Żelazo 3.2mg
Wołowina
Składnik Zawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna 234 kcal
Białko 18,7 g
Tłuszcz ogółem 17,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,4 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,6 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 190 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 410 mg
Węglowodany 0 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,10 mg
Witamina B2 0,16 mg
Witamina B3 (PP) 3,23 mg
Witamina B6 0,39 mg
Kwas foliowy 6 µg
Witamina B12 2,95 µg
Kwas pantotenowy 0,32 mg
Wapń 7 mg
Żelazo 1,91 mg
Magnez 19 mg
Fosfor 177 mg
Potas 306 mg
Sód 58 mg
Cynk 3,75 mg
Miedź 0,07 mg
Selen 14 µg
Cholesterol 66 mg
Dziczyzna (jeleń)
Wartość energetyczna [kcal] 157kcal
Woda 71.1g
Popiół 0.9g
Białko ogółem 21.8g
Białko zwierzęce 21.8g
Cholesterol 80mg
Sód 75mg
Potas 303mg
Wapń 11mg
Fosfor 201mg
Magnez 21mg
Żelazo 2.9mg
Cynk 4.2mg
Miedź 0.1mg
Indyk Tuszka 100g
Wartość energetyczna 129 kcal
Woda 75.3g
Popiół 0.9g
Białko 17g
Sód 63 mg
Potas 300 mg
Wapń 6 mg
Fosfor 226 mg
Magnez 27 mg
Żelazo 0.6 mg
Cynk 2 mg
Miedź 0.04 mg
Mangan 0.04 mg
Jagnięcina (baranek do 12 miesiąca życia) 100g
Energia | 292 kalorie |
Białko | 24,32 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukier | 0 g |
Tłuszcze | 20,77 g |
Tłuszcz Nasycony | 8,756 g |
Tłuszcz Jednonienasycony | 8,747 g |
Tłuszcz Wielonienasycony | 1,497 g |
Cholesterol | 96 mg |
Błonnik | 0 g |
Sód | 394 mg |
Potas | 307 mg |
Cielęcina (młoda krówka do 12 roku życia) 100g produktu
Energia | 292 kalorie |
Białko | 24,32 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukier | 0 g |
Tłuszcze | 20,77 g |
Tłuszcz Nasycony | 8,756 g |
Tłuszcz Jednonienasycony | 8,747 g |
Tłuszcz Wielonienasycony | 1,497 g |
Cholesterol | 96 mg |
Błonnik | 0 g |
Sód | 394 mg |
Potas | 307 mg |
A co z wieprzowiną?
Nie zaleca się podawania wieprzowiny kotom ze względu na chorobę Aujeszky'ego (choroba wściekłych świń). W wyniku realizacji programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń w latach 2006–2014 utworzono na terytorium Polski 91 regionów wolnych od wirusa tej choroby. Program ten będzie kontynuowany do 2017 r. Jego celem jest uznanie przez Komisję Europejską terytorium Rzeczypospolitej Polskiej za oficjalnie wolne od choroby Aujeszkyego u świń. Tu jest najświeższe rozporządzenie Ministra Rolnictwa w którym jest informacja, że ostanie 3 regiony dodano do listy wolnych od choroby. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 9 lutego 2015 roku
Objawy choroby:
Swędzenie skóry i intensywne drapanie szczególnie okolic pyska. Problemy z równowagą, przewracanie się. Występują także apatia lub silne pobudzenie. Zwierze nie jest agresywne. Z pyska cieknie mu ślina. Kolejne objawy to drgawki i paraliż mięśni i zgon w ciągu ok 24-36 godzin od ujawnienia się choroby. Niestety nie ma lekarstwa na tą chorobę i aby ulżyć zwierzęciu należny je uśpić. choroba występuje bardzo rzadko ale nadal jest w Polsce więc lepiej dmuchać na zimne.
I na koniec mięso z ryb. Poświęciłam temu tematowi osobny post Czy kot może jeść surowe ryby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz